Nea kalikratia

Nea Kallikratia je mesto koje se nalazi na zapadnoj obali centralnog Halkidikija. Osnovano je 1922. godine, od strane Grčkih izbeglica iz  Turske.  Kao i sva ostala mesta sa prefiksom “NEA” i Kalikratia  postoji i u Turskoj ali se većina stanovništva u toku” velike razmene” 1922.  i 1923.  godine preselila na prostore Halkidikija i osnovala nova mesta.
Ako krenete  od Soluna prema Halkidikiju prvo veće mesto na koje ćete naići posle nekih četrdesetak kilometara je Nea Kalikratia. Nekada isključivo ribarsko selo, danas ima sve više hotela i sadržaja za turiste. Po zadnjem popisu iz 2001. godine Nea Kalikratia ima nešto malo više od deset hiljada stanovnika.
Ne mali broj stanovnika Soluna ima svoje vikendice i stanove u Nea Kalikratiji i njenoj okolini. Krajem  80 tih godina prošlog veka pocinje  da se razvija turizam u Nea Kalikratiji. Ovo mesto je odlično za one koji vole umeren odmor, a to znači da od svega imaju po malo. Mogu uživati u divnoj plaži i toploj vodi dugačkog plićaka. Stariji se uveče provode u lepim barovima i restoranima, a tinejdžeri imaju na raspolaganju nekoliko odličnih diskoteka u kojima mogu ludovati do jutra.