Krf

Krf (grč. Κέρκυρα /Kerkira/), drugo po veličini, od sedam većih jonskih ostrva, a ujedno i jedno od najlepših grčkih ostrva. Krf leži u Jonskom moru, koje je dio Sredozemnog mora, a sjeverno se spaja sa Jadranskim. Takvim položajem obezbjeđuje sebi mjesto najsjevernijeg značajnijeg ostrva Grčke.

Mnogim turistima, Krf je omiljena odrednica. Ostrvo posjeduje dosta hotela i mjesta za kampovanje. Glavne turističke struje, u špicu sezone, dolaze iz susjedne Italije. Od aprila do oktobra otvoren je internacionalno poznati teren golf (18-rupa par 72-Parcour).

Pored uobičajene turističke gastronomije, ostrvo posjeduje dosta domaćih, tradicionalnih taverni.

Vrh brda Pantokratora zimi je uglavnom prekriven snijegom, a na njemu se nalazi i meteorološka stanica. Iz zapadnoevropskih zemalja tokom sezone ima dosta krajnje jeftinih letova (Lastminute) tako da je u tom periodu teže pronaći dobar smještaj.

Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Krf ima fantastične plaže i predivne vidike i nalazi se na zapadu Grčke i najsevernije je ostrvo u Jonskom moru. Sam grad je poznat po dvetvrđave i starom gradu smeštenom između njih. Najbliža ostrva su Paksos i Antipaksos, a dalja su Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos.

Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata, kada se na njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u „plavoj grobnici“.
Ostrvo Krf sa okolnim ostrvcima i hridima čini zasebnu opštinu, koja je potpada pod okrug Krf.