Kefalonija

Kefalonija (grč. Κεφαλλονιά, Κεφαλονιά) je grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. To je po površini najveće ostrvo ovog arhipelaga. U upravnoj podeli grčke Kefalonija pripada istoimenom okrugu Kefalonija. Glavno i najveće mesto ostrva i cele prefekture je grad Argostoli.

Okrug Kefalonija je uspostavljen 2011. godine na delu nekadašnje prefekture. Ona se sastoji iz jedne opštine, opštine Kefalonija, koja obuhvata ostrvo Kefaloniju i okolna ostrvca i hridi.

Kefalonija je najveće ostrvo iz grupe Jonskih ostrva. Ukupna površina ostrva je 904 km². Ostrvo je odvojeno od bliske i manje Itake na istoku kanalom dužine 8,5 km a širine od 2 do 4,8 km. Obala je duga i razuđena. To se najviše odnosi na postojanje zaliva na jugozapadnoj obali, koji duboko zalazi u ostrvo i deli ga veći (istočni) i manji (zapadni) deo. Kefalonija je uglavnom krševita i brdovita. Šume su retke. Najveća planina je Ainos sa najvišim vrhom na 1.628 m n. v. Postoji i nekoliko malih plodnih dolina.

Klima na ostrvu je sredozemna sa dugim i tolim letima i blagim i kišovitim zimama. Biljni i životiski svet je osoben zaSredozemlje. Gajene kulture se gaje u nekoliko malih dolina – maslina, vinova loza, agrumi, povrće i voće.