Paros

Paros (grč. Πάρος) je od jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Paros u okviru Periferiji Južni Egej, gde je dato ostrvo središnje, a najveće ostrvsko naselje Parikija je sedište orkuga. Ostrvo sa još 6 ostrvaca u blizini čini istoimenu opštinu.

Paros je jedno od najvećih ostrva Kiklada, udaljeno oko 170 km jugoistočno od Atine. Najbliže manje ostrvo Parosu je Antiparos na svega 2km, dok je najbliže značajnije ostrvo Parosu je Naksos na oko 10 km istočno. 20 km južno od Parosa nalazi se ostrvo Ios, a 30 km severno Siros. Ostrvo je slabo razuđeno i planinsko u većem delu. Kvalitet stena bio je blagonaklon prema Parosu, jer se na njenu nalaza velike količine kvalitetnog mermera (poznati Mermer sa Parosa). Postoji nekoliko dolina, koje su pogodne za zemljoradnju. Ostrvo je poznato po veoma lepim peskovitim plažama.

Paros spada u ostrva Kiklada koja su udaljena od kopna i imaju stalan nedostatak vode usled sušne sredozemne klime sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.