Milos

Milos (grčki grč. Μήλος) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Milos u okviru Periferije Južni Egej, gde sa obližnjim ostrvcima čini zasebnu opštinu, a gradić Milos predstavlja sedište okruga.

Milos je poznat ka nalazište jedne od najlepših statua iz vremena stare Grčke, Miloskoj Veneri, koja se danas nalazi u pariskomLuvru.

Milos je jedno od većih ostrva Kiklada, udaljeno oko 150 km južno od Atine. To je i najzapadnije veće ostrvo Kiklada. Najbliže značajnije ostrvo Milosu je manji Kimolos na svega 2-3 km ka severozapadu. Najveća dužina ostrtva je u pravcu istok-zapad, oko 23 km, dok je u pravcu sever-jug najviše 13 km. Ostrvo je prilično razuđeno i planinsko u većem delu. Postoji nekoliko malih dolina, koje su pogodnije za zemljoradnju.

Milos spada u ostrva Kiklada koja su udaljena od kopna i imaju stalan nedostatak vode usled sušne sredozemne klime sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina.