Lezbos

Lezbos  novogrčkim izgovorom „Lesvos“) je treće po veličini ostrvo u celoj Grčkoj (posle Krita i Evbeje) i najveće u skupini Egejskih ostrva. Upravno ostrvo čini jedinu opštinu istoimenog okruga Lezbos Periferije Severni Egej. Najveći grad na ostrvu, Mitilena, je i upravno središte okruga. Manji gradovi su: Kaloni, Molivos, Plomari, Ajazos, Erezos i Petra.

Iako je Lezbos ostrvo u sastavu Grčke, ono je mnogo bliže turskom kopnu (oko 15 km na najužem mestu), a najbliži veliki grad je turski Izmir (avionom oko 100 km), neuporedivo bliži od Atine. Ostrvo ima veoma razuđenu obalu, ukupne dužiine čak 320 km, a ostrvo poseduje i veliki sopstveni zaliv Kalonis, dubok oko 20 km.

Ostrvo je planinsko u severnom i središnjem delu sa dve velike planine: Lepetimnos i Olimp, obe visoke 968 m n. v. Na ostrvu i danas postoje ostaci vulkanskog delovanja – mnogobojni topli izvori. Jug je niži i ravniji.

Klima je sredozemna u primorju (topla i duga leta, blage i kišovite zime, prosečna godišnja temperatura je 18 °C), dok na višim terenima u unutrašnjosti ona prelazi u oštriju palninsku varijantu. Količina padavina je oko 750 mm godišnje po m². Blizina kopna daje ostrvu bogatstvo podzemne vode, što je omogućilo razvoj bujnog zelenila na Lezbosu. Ovo je i razlog što ostrvo nazivaju i „smaragdnim ostrvom“. Na Lezbosu raste čak 11 milion stabala maslina, pod kojom je oko 40% ostrva, dok na šume zimzelenoghrasta i bora pada 20%. Ostatak čine kameniti predeli, peščane plaže, građevinsko zemljište. Zanimljivost ostrva su i okamenjeni ostaci drevnih sekvoja.